Video Screenshot, tags: anne nieuw leven van - Youtube

Handgetekende tatoeages: Anne Spice blaast traditionele Tlingit kunst nieuw leven in

In een stille, geïmproviseerde studio blaast Anne Spice oude Tlingit tatoeagetechnieken nieuw leven in. Elke druppel inkt vertelt een verhaal, weeft identiteit en heelt wonden uit het verleden. De komende maand zal Spice, een inwoner van de Kwanlin Dün First Nation (KDFN) die in Toronto woont, handgetatoeëerde tatoeages aanbieden aan ongeveer 24 KDFN-leden in Whitehorse.

Deze tatoeages, geïnspireerd door de Tlingit cultuur, lijken op de tatoeages die langs de Noordwestkust worden gezet, maar hebben een unieke stijl. De ontwerpen van Spice omvatten ingewikkelde patronen op verschillende delen van het lichaam, zoals lijnen op de kin en slapen, polsbandjes en vingerafdrukken. Dit traditionele tatoeëren heeft een opleving doorgemaakt, waarbij het zich herstelt van een koloniaal verleden dat het ooit onderdrukte.

Historisch gezien hadden deze tatoeages een belangrijke culturele betekenis. Opperhoofden lieten hun clanwapen op hun borst zien en vrouwen markeerden hun handen als een ritueel bij hun volwassenwording. Onder de koloniale overheersing werden deze markeringen echter een bron van schaamte. Spice merkte op hoe veel culturele uitingen, waaronder tatoeages, als “achterlijk” of “heidens” werden bestempeld en uitgeroeid, vooral door de kerk tijdens het verbieden van potlatches.

Traditionele technieken en genezing

De pijn die tijdens het tatoeageproces wordt doorstaan, kan emotionele pijn aan de oppervlakte brengen en helpen bij de genezing. De oude kunst van het Tlingit tatoeëren die Anne Spice bewaart, maakt geen gebruik van moderne gereedschappen. In plaats daarvan worden de tatoeagewerktuigen ingewikkeld gesneden uit natuurlijke materialen zoals botten, en wordt de traditionele inkt gewonnen uit inheemse planten zoals as en duivelsknots.

Spice’s reis om deze ingewikkelde kunst onder de knie te krijgen ging niet over één nacht ijs. Haar leerproces begon ongeveer zes jaar geleden tijdens een inheemse landbezetting, vol met talloze vallen en opstaan. Door toewijding en doorzettingsvermogen heeft ze een betekenisvolle culturele praktijk nieuw leven ingeblazen, waarbij ze haar gemeenschap een mix van traditionele kunstzinnigheid en persoonlijke genezing biedt.

De heropleving van het Tlingit tatoeëren gaat verder dan esthetiek. Het vertegenwoordigt een herverbinding met culturele wortels en een herovering van identiteit. Elke tatoeage is een persoonlijk verhaal, een symbool van veerkracht en een stap naar het helen van een historisch trauma. Het werk van Anne Spice getuigt van de blijvende kracht en schoonheid van Tlingit tradities, brengt ze naar het heden en bewaart ze voor toekomstige generaties.

Door handgetatoeëerde tatoeages aan te bieden eert Spice niet alleen haar voorouders, maar stelt ze ook de huidige generatie in staat om hun erfgoed met trots te omarmen. Deze opleving van traditionele tatoeagepraktijken benadrukt het belang van cultureel behoud en de helende kracht van kunst.


Geef een reactie